AKCE ROK 2005

ROK 2005 NA NOVÉM SVĚTĚ
 
MĚSTSKÝ PSÍ ÚTULEK
Po ulicích našeho města a v přilehlých obcích se během roku toulalo (k 31.12.2005) 172 psů, kteří se dostali k nám, do útulku (od založení útulku je to již 970 psů). Jedná se většinou o křížence, německé ovčáky, dobrmany, rotvajlery  a lovecká plemena.Většina z nich se vrátila ke svému majiteli nebo byli osvojeni náhradním páníčkem a v současné době je v útulku umístěno 16 psů, o kterých se dočtete na www.mudk.cz. O opuštěné pejsky se chodí od roku 2001 starat členové Pejskařského kroužku při psím útulku (díky nim se psi dostanou na delší procházky, tuláci se učí chodit na vodítku, štěňata doženou alespoň částečně správnou socializaci a všichni se učí základům poslušnosti, účastí psů na různých akcích pro veřejnost se zvyšuje možnost jejich rychlejšího umístění k novým majitelům). Útulek také jednou týdně navštěvují klienti místního výchovného ústavu Husův domov a o víkendu berou děti i dospělí pejsky na krátké procházky. I tento ok jsme se snažili o zlepšení zázemí pro opuštěnce a během léta jsme proto dokončili nátěr výběhů a na podzim nechali opravit kotce. Letos u nás našla domov mývalka Piškotka, druhým rokem se můžete chodit dívat na hrátky fretek Pepy a Pepiny, a i když nejsme zařízení na jejich umisťování, přibylo nám i několik koček. Chtěli bychom tímto poděkovat všem, kteří se podílejí na zkvalitnění pobytu psů v místním psím útulku, Hobby centru „U Pištorových“, kde můžete na opuštěné čtyřnožce přispívat drobným finančním darem a MVDr. Jaroslavu Rapačovi za veterinární péči. Fenka křížence loveckého plemene, kterák nám přišla v srpnu a porodila u nás 7 štěňat se po jejich odstavu stala na 2 dny adoptivní maminkou pro tři malé tygříky narozené v naší ZOO – bohužel neměla ten správný cit pro výchovu malých koťat, proto se k nám brzy vrátila. Na Štědrý den jsme již tradičně a letos popáté otevřeli psí útulek všem, kterým připadalo čekání na Ježíška dlouhé a chtěli potěšit zvířátka nějakou dobrůtkou nebo krátkou procházkou – děkujeme.
 
JEZDECKÝ ODDÍL
I letos jsme s koňmi pokračovali ve „sportovní parkurové kariéře“, zúčastnili se 10 veřejných tréninků a 8 skokových závodů, spolu s jezdeckými potřebami ProHippo a reklamní agenturou Clean, s.r.o. jeden veřejný trénink 13. srpna v jezdeckém areálu Hřibojedy – Hvězda pořádali a kromě parkurového skákání objevili i krásu vandrování s koňmi – na konci srpna jsme se ve třech (vlastně v šesti) toulali v okolí našeho města a kochali se letní přírodou. V říjnu jsme podnikli ve stejné sestavě celodenní výlet přes Betlém, Kuks, Vlčkovice a Kohoutov. Naši poníci vozili děti na různých dětských dnech, udělali radost i dětem z dětského domova a na Svatoanenských slavnostech v Žirči. Letos popáté vyjel z naší stáje Martin na bílém koni, aby se zúčastnil akce ZŠ Schulzovy sady.
 
KYNOLOGICKÝ KLUB NOVÝ SVĚT A ZKO č. 686
Naše dvě kynologické organizace zaznamenaly v letošním roce nejvíc akcí. Díky nadšené partě lidí a sponzorům (Stará lékárna, s.r.o., knihkupectví „U Veselých“, Hoby centrum „U Pištorových“, Fortissimo – prodejna „U mlsných tlapek“, APORT, sdružení TROPIC (angl. krmiva Gilpa a Dr. John), EUKANUBA, OSKY – prodejna chovatelských potřeb v Trutnově,  město Dvůr Králové nad Labem) jsme mohli na Hrubých lukách uspořádat dvoje závody agility (11.6. „O pohár Nového Světa“, 1.10. „Podzimní pohár Nového Světa“), kterých se zúčastnili nejen agiliťáci z celé ČR, ale i z Polska, celorepublikovou soutěž v tanci se psem (21.8. „O roztančenou superstár 2005“), svod a bonitaci hovawartů (16.4.), patero zkoušek z výkonu (17.4., 4.8., 6.8., 7.8., 23.10.) – zúčastnilo se jich celkem 47 psovodů se psy od nás i z jiných organizací, úspěšně jich je složilo 39 – z toho 14 našich a k tomu ještě dva členové složili zkoušky NZŘ v ZKO Jenišovice v říjnu a jeden člen se svým psíkem i zkoušky canisterapeutické (v našem kluby již máme tedy psy – canisterapeuty 2). Náš agility tým trávil víkendy na 27 závodech, dvou táborech a dvou soustředěních. Přivezl 10 prvních míst, 10 druhých a 15 třetích umístění, dvakrát celkového vítěze závodů a jednou druhé místo v celkovém součtu závodu. V listopadu byl také spuštěn nový agiliťácký web: www.agilitynovysvet.wz.cz. Ke konci roku se ještě 4 členové zúčastnili srandaboje v ZKO Úpice „Sněžný pes, aneb co ve zkušebním řádu nenajdete“ a na cvičáku jsme uspořádali soutěž „Předvánoční novosvětský závod“, ve kterém šlo o prověření přes rok nabitých dovedností v poslušnosti.
Členové Pejskařského kroužku se se psy z útulku zúčastnili dvou výstav psů bez PP – v květnu Rýzmburského voříška, ze kterého si přivezli 1. místo v soutěži „O nejkrásnější skupinu“ a Labského voříška, ze kterého si přinesl kříženec Robin 1. místo v soutěži o nejlépe předvedený obleček z kolekce firmy Fortissimo.
Široká nepejskařská veřejnost se mohla v dubnu zúčastnit Dne Země, kdy po dopolední ekologické brigádě, do které se zapojila i ZŠ Hajnice, mohli shlédnout ukázku výcviku psů v poslušnosti, agility, tanci se psem, zásah psa Policie ČR a pasení ovcí border kolií. V květnu to byl Pochod za buřtem, na jehož 5km trase čekala na všechny zúčastněné stanoviště s různými kynologickými úkoly, ve stejný den si mohli náročnější turisti projít 25 km dlouhou předem připravenou trasu Dogtrekkingu. V červnu se na hrubých lukách sešlo téměř 2 000 dětí ze základních škol v našem městě, aby oslavili svůj svátek, na to navazoval i Den dětí se zvířátky, kterému ale letos moc nepřálo počasí.
Letní prázdniny byly na soutoku Labe a Hartského potoka velmi živé, postupně se tu vystřídal 4.oddíl místních skautek, kteří tábořili v tee – peech jako opravdoví indiáni, Pejskařský kroužek strávil s pejsky v útulku 10 dní, agiliťáci z východních Čech na soustředění pod vedením Martina vondráčkové – Kučerové (reprezentantka nsa Mistrovství světa v agility) a vyznavači sportovního výcviku tu strávili 10 dní, na jejichž konci si mohli složit zkoušky z výkonu psů dle zkušebních řádů KJ Brno, NZŘ a IPO.
 
Všem členům novosvětských organizací se blýská na lepší časy – letos jsme totiž začali s výstavbou klubovny Nový Svět, která by měla být nejen zázemím pro členy a canisterapii, ale i novou možností pro pořádání nových akcí pro královédvorskou veřejnost, kynology a koňáky.
Městský psí útulek funguje letos 6.rokem, jezdecký oddíl slaví 5. výročí svého založení, kynologický klub nabízí pomoc při výchově a výcviku psů 3 roky a ZKO č. 686 pořádá zkoušky z výkonu psů druhým rokem.. Doufám, že i ke konci roku 2006 budu moci za všechny výše uvedené spolky informovat, co jsme pro vás pořádali a že vám budeme moci nabídnout akce, kterých se budete chtít se svými čtyřnohými kamarády účastnit…